Comercianții de pește, prinși cu nereguli: inspectorii au închis două pescării din Iași

joi, 09 mai 2024, 03:00
1 MIN
 Comercianții de pește, prinși cu nereguli: inspectorii au închis două pescării din Iași

Pescăriile din Iași au fost verificate, recent, de inspectorii DSVSA, iar nereguli au fost la tot pasul. Problemele constatate au condus, inclusiv, la suspendarea activității unor operatori economici, dar și la confiscarea a sute de kilograme de pește, potrivit DSVSA Iași.

Controalele premergătoare sărbătorilor pascale i-au lăsat fără marfă pe comercianții de pește. Din cauza neregulilor descoperite, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au confiscat sute de kilograme de pește și au aplicat șapte sancțiuni contravenționale. Este vorba despre patru amenzi, care depășesc 23.000 de lei și trei avertismente. În plus, doi operatori economici s-au ales cu activitatea suspendată, potrivit DSVSA Iași, fiind confiscate 368 de kilograme de pește, pentru care nu existau documente de proveniență.

Controalele au avut loc în perioada 19-26 aprilie, timp în care inspectorii sanitari au verificat nouă pescării și spații amenajate în care se comercializează pește și produse din pescuit. Însă, nu doar la Iași au fost controale în magazine și în piețele agroalimentare, ci în mai toată țara. Astfel, conform ANSVSA verificări au avut loc în 22 de județe, unde au fost controlați în total 57 de operatori economici. În urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au constatat abateri de la legislație privind: etichetarea produselor, respectarea normelor privind întreținerea igienică a spațiilor, recipientelor, ambalajelor și a utilajelor de lucru și respectarea termenului de valabilitate al produselor. Totodată, au fost recoltate 44 de probe în vederea efectuării examenelor de laborator pentru determinarea metalelor grele, precum plumb sau cadmiu, cat și pentru determinarea gradului de prospețime.

Comentarii